Verklaringen

Agusan del Sur

Cagbas Elementary School (Bayugan)

De coördinator hier, Mw. Norma Isla-Sison, is een gepensioneerde vroedvrouw die de leerlingen goed begeleid en de ouders wijst op het belang van onderwijs.

“De 21 leerlingen zijn allemaal gezond en komen iedere dag naar school; ik heb er bij hun ouders op aangedrongen ze nooit thuis te laten blijven. Ik heb ze verteld dat dat de enige manier is waarop je je oprechte dankbaarheid kunt tonen aan je weldoeners (Stichting Kapatiran).”

“De ouders en leerlingen, Barangay voorzitter Pepito en schoolhoofd Lerio wensen u nog meer van Gods zegeningen toe zodat zodat u dit goede werk uit kunt breiden en nog meer van onze minder fortuinlijke broeders en zusters in deze maatschappij kunt helpen.” (14.02.2009)

Het schoolhoofd, Mr. Redin R. Lerio schrijft: “Ik ben zo dankbaar dat er ondanks de economische crisis waar de wereld thans in verkeert, er nog goede mensen als u zijn die bereid zijn hun zegeningen met anderen te delen. Wij vinden dat we erg geboft hebben dat onze school uitgekozen is voor dit programma hier op de Filippijnen.” (12.02.2009)

Cagayan

Bulala-Fuga Elementary School (Camanaliugan)

De coördinator, Mw. Esmeralda P. Ifurung is een basisonderwijs lerares in de school waar de leerlingen gaan. Ze schrijft:

“Het deed me gewoon pijn om kinderen blootvoets naar school te zien komen, met uniformen die nergens op leken en zonder schriften, papier en potloden. De meesten hadden geen geld om in de pauze iets te eten te kopen en hadden geen geld voor de bus. Dit alles motiveerde me om het Basic Literacy programma te gaan coördineren.”

Ilocos Norte, Cabaruan Elementary School/Casilian Primary School (Bacarra)

Het schoolhoofd, Mw. Edwina C. Reginaldo, is coördinator. Zij schrijft:

“Kapatiran geeft Php 1.570 (EUR 26) per jaar aan 30 leerlingen tot zij de basisschool doorlopen hebben voor uniformen, schoolbenodigdheden en contributies. Dit bedrag betekent heel veel voor de ouders omdat die slechts een minimal bedrag verdienen dat doorgaans niet eens genoeg is om rond te komen.”

Ze schrijft verder:

“De leerkrachten van de school en de oudervereniging geleid door Mw. Lheny H. Acob willen de Stichting Kapatiran hun warme dank overbrengen voor hun missie en visie de jeugd te helpen bij het volgen van onderwijs door middel van het Basic Literacy Programma. Er hebben velen van geprofiteerd en het heeft hun leven ten goede veranderd.”

Salve Marie Bagaoisan, Groep 8, komt uit een gezin van zes kinderen. Haar vader is timmerman en heeft een minimal inkomen. Haar moeder zorgt thuis voor de kinderen. Zij schrijft:

“Ik zit nu in groep 8. Ik heb vier jaar lang gebruik mogen maken van Kapatirans mooie programma. Ik kon samen met vriendjes en buurkinderen naar school gaan, kon schoolactiviteiten betalen en kon leermiddelen kopen. Ik ben Kapatiran heel dankbaar.”

Alpha Grace Carnate, Groep 7:

”Mijn familie en ik staan bij Kapatiran in het krijt want zonder hen was onderwijs volgen heel moeilijk voor me geworden. Ik wil het graag erg ver schoppen en wil mijn studie afmaken zodat ik later mijn ouders kan helpen het wat beter te hebben. Het woord “kapatiran” is wordt inderdaad in de praktijk gebracht door de organisatie want ik heb het gevoel dat zij voor me zorgen als een zuster.”

Mrs. Eugenia-Merlina P. Andaya, mentor van groep 8:

“Door armoede moeten veel schoolkinderen een degelijke basisopleiding ontberen. Arme ouders met veel kinderen kunnen nauwelijks in hun basisbehoeften voorzien, en kunnen daarom hun kinderen niet naar school sturen. En als ze dat wel deden, zouden de kinderen zich niet kunnen concentreren op hun schoolwerk omdat er geen geld is voor leermiddelen, contributies en een uniform.”

“Alle Kapatiran leerlingetjes en hun ouders zijn echt vol dankbaarheid. Wij, als ouders zijn heel blij en tevreden omdat armoede geen belemmering meer vormt voor onderwijs aan onze kinderen. Als Kapatiran er niet was, zouden onze kinderen gewoon niet naar school gaan,” schrijft Mw. Gilda A. Maulit, een ouder.

Mercedes S. Ayeng Elementary School (Salvador Benedicto)

De vorige coördinator was Hon. Purita A. Pontillano die barangay voorzitter is. Zij schreef in 2007 dat ze heel blij is dat het programma deze kinderen van inheemse gezinnen in dit gebied heeft kunnen bereiken.

Pandanon Elementary School Branch (Salvador Benedicto)

De coördinator is lerares op de school, Mw. Elpa P. Magapan.

“Namens de ouders van de kinderen die aan het Basic Literacy Programma van Kapatiran deelnemen, wil ik jullie danken voor alle steun die deze kinderen uit arme gezinnen ontvangen”, schrijft zij.

Negros Occidental

Pandanon Elementary School (Salvador Benedicto)

Mrs. Gracia P. Mallorca, de coördinator, is lerares op de school. Zij schrijft aan Kapatiran:

“Ik wil mijn welgemeende dank uitspreken voor weer een jaar van succes voor de leerlingetjes die jullie zo onvermoeibaar ondersteunen. Doordat ze zich realiseren waar het geld vandaan komt, gaan de leerlingen meer hun best doen. Vijf van de 22 zijn zelfs geslaagd voor het afrondend examen afgelopen april. Van de overgebleven 17 is er slechts één blijven zitten.”