Livelihood Projecten

In 2007 is Kapatiran begonnen met kleinschalige livelihood projecten voor de ouders van de Basic Literacy leerlingen. De projecten moeten een impuls te geven aan het inkomen van arme gezinnen. Deze gezinnen hebben al een relatie met Kapatiran omdat één of meer kinderen deelnemen aan het Basic Literacy programma.

De livelihood projecten werden gestart om het inkomen te verbeteren, wat deze gezinnen onafhankelijk kan maken. Op termijn kunnen ze zelf het onderwijs voor hun kinderen betalen en met het vrijgekomen geld kunnen weer andere leerlingen opgenomen worden in het Basic Literacy programma. Los daarvan zal onafhankelijkheid de deelnemer aan een livelihood programma meer zelfvertrouwen en waardigheid geven.

De Livelihood projecten begonnen in 2007 met Negros Occidental in Salvador Benedicto, gevolgd door Zambales midden 2008. Aan het eind van 2008 begon ook een livelihood project voor de ouders van Basic Literacy leerlingen in Ilocos Norte. Kapatiran hoopt deze projecten in de komende jaren op alle locaties van het Basic Literacy programma op te kunnen zetten.

De meeste livelihood projecten zijn eenvoudige projecten zoals geiten fokken, varkens mesten, vissers van netten voorzien, watermeloen productie en rijst planten. Voor Kapatiran is het een eenmalige investering door een bedrag op de bankrekening van een plaatselijke organisatie over te maken.

Dit is echter geen gift, want de deelnemers zullen de lening aan de plaatselijke organisatie terug moeten betalen zodat een reserve voor nieuwe investeringen aangelegd kan worden. Door een gedeelte van de winst te reserveren voor toekomstige investeringen, zullen deze projecten op termijn zichzelf in stand kunnen houden. De winst wordt verder gebruikt voor nieuwe projecten, voor Basic Literacy leerlingen en als spaargeld voor de gezinnen.