Persoonlijke boodschap Henk Ankoné als nieuwe voorzitter

 

Beste vrienden van Kapatiran,

Hebt U ook zo genoten van de persconferentie van de jeugdige Nobelprijswinnares Malala Yousafzai? Met overtuiging nam zij de gelegenheid waar om de hele wereld nog eens op te roepen om meisjes en vrouwen gelijke kansen op goed onderwijs te geven. Knap was ook dat zij daarbij jongens en mannen insloot en daarmee mogelijke tegenstellingen overbrugt.

Zij hoorde het nieuws over haar prijs op school om 10 uur ’s morgens. Opmerkelijk was dat zij ervoor koos om de rest van de lessen die dag op school gewoon te volgen, alvorens de wereldpers te woord te staan.

Om naar school te mogen gaan heeft zij in Pakistan haar leven in de waagschaal gesteld door tegen het geweld van ultra-conservatieve extremisten in haar recht op onderwijs op te eisen. Ook nu zij in het veilige Birmingham (UK) naar school gaat, laat zij zich geen les ontnemen.

Malala is een inspriratie voor ieder die zich inzet voor betere kansen op onderwijs voor jongens en meisjes overal ter wereld. Zij inspireert ook het bestuur en alle vrijwilligers van de Stichting Kapatiran in hun werk voor kansarme kinderen in de Filippijnen. Al bijna 15 jaar steunt Kapatiran jaarlijks honderden gezinnen om hun kinderen basisonderwijs te laten volgen. Dat doen we met een geldelijke bijdrage voor schoolgeld en schoolbenodigdheden. Even belangrijk is de aandacht van onze lokale coördinatoren die de schoolvorderingen van de leerlingen bijhouden en bij problemen een gesprek met kind en ouders en/of leerkracht aangaan. De steun van Kapatiran is ook heel belangrijk voor de motivatie van de kinderen: ze zijn er trots op dat zij ‘Kapatiran-scholar’ zijn en dat geeft hen een extra push om hun best te (blijven) doen.

Onlangs heeft het bestuur van Kapatiran mij gekozen tot haar voorzitter. Ik neem het estafettestokje over van mijn voorganger Wim Vermeiden, die Kapatiran gedurende 11 jaren heeft geleid met een combinatie van bevlogenheid en nuchterheid.

Ondanks alle aandacht in de media voor kansen op onderwijs voor iedereen, is het het de laatste jaren voor initiatieven als Kapatiran niet gemakkelijker geworden fondsen te werven. In de publieke opinie lijkt een zekere moeheid te zijn ontstaan: het gevoel is dat de ontwikkelingen te langzaam gaan en dat veel gelden niet goed worden besteed.

Voor het derde opeenvolgende jaar verblijf ik een aantal maanden in de Filippijnen en bezoek dan ook steeds enkele Kapatiran-projecten; andere bestuursleden doen dat ook als zij in de Flippijnen zijn om familie en vrienden te bezoeken. Wij kunnen u verzekeren dat de directe, kleinschalige en persoonlijke aanpak van het Basic Literacy Program van Kapatiran werkt. Het belang van basisonderwijs staat ook buiten kijf: als je niet kunt lezen, schrijven en rekenen en enige basale kennis hebt over de manier waarop de samenleving functioneert, dan ben je gedoemd tot een bestaan in de marge en wordt er makkelijk misbruik van je gemaakt.

Wij bij Kapatiran voelen ons gesterkt en geïnspireerd door de wereldwijde erkenning voor het werk van Malala en blijven ons uiterste best doen om kinderen in de Filippijnen het onderwijs te laten volgen waar ze recht op hebben. We hopen dat we daarbij in de toekomst ook op uw steun kunnen blijven rekenen.

Met vriendelijke groeten,

Henk Ankoné
Voorzitter