Preda

PREDA staat voor People’s Recovery, Empowerment and Development Assistance (herstel, mondig maken, en hulp bij de ontwikkeling van mensen) en is een geregistreerde organisatie op de Filippijnen die ruim dertig jaar geleden opgericht werd. Preda zet zich in voor sociale rechtvaardigheid en organiseert de productie en verkoop van een groot aantal Fair Trade producten als middel om armoede, kinderarbeid en uitbuiting van de armen terug te brengen.

Het PREDA tehuis ligt in Olongapo stad op Luzon en werd opgericht door de Ierse priester Fr Shay Cullen, die er leiding heeft.

In 2006 brachten een aantal jonge vrijwilligers van Kapatiran enige tijd door in het PREDA Centre, in het kader van het Nederlandse Xplore project om kennis te maken met het werk wat daar gedaan wordt met kinderen. Dit zijn vaak beschadigde kinderen, net ‘gered’ uit de gevangenis of uit de prostitutie. In het PREDA Center kunnen ze te herstellen van de vaak verschrikkelijke dingen die ze gezien en meegemaakt hebben, ze krijgen juridische en psychologische hulp, en ze krijgen de kans een opleiding te volgen of een vak te leren.

Over de laatste jaren heeft Kapatiran met groeiend succes Fair Trade producten van PREDA in Nederland verkocht.